Χρήστος Σερέφας, δικηγόρος Μ.Δ.Ε., πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Αρσακείου Θεσσαλονίκης

  • Χρήστος Σερέφας ΑΛΘ

Χρήστος Σερέφας, απόφοιτος 2013, Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης

Δικηγόρος Μ.Δ.Ε., πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Αρσακείου Θεσσαλονίκης

 

Χρήστο, συγχαρητήρια για την εκλογή σου ως προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να συγκροτήσετε τον Σύλλογο των Αποφοίτων Αρσακείου Θεσσαλονίκης;

Ο Σύλλογος υπάρχει από το 2006. Ο Γιώργος Οικονόμου τον ίδρυσε με μια παρέα φίλων και συμμαθητών του. Υπήρχαν και άλλα άτομα, τα οποία κάποια στιγμή είχα συναναστραφεί, που μου μίλησαν για το ξεκίνημά του, όπως ο Μιχάλης Λιάκος, φίλος του Γιώργου και ένας εκ των συνιδρυτών. Σίγουρα τα κίνητρα και τότε και τώρα είναι τα ίδια. Μας ενώνει μια κοινή κληρονομιά, η αρσακειακή παιδεία, ο αρσακειακός τρόπος σκέψης, είμαστε άτομα τα οποία κινούμαστε στην ίδια πραγματικότητα, στην ίδια κοινωνία. Εμείς καλούμαστε πλέον ως γενιά να μορφώσουμε εξελίξεις. Κοινά μας στοιχεία είναι τα εφόδια που έχουμε πάρει από το Αρσάκειο, ο τρόπος σκέψης, η παιδεία και η κουλτούρα. Σου δίνει ζωή να γνωρίζεις άτομα τα οποία ενώνουν τόσο ισχυροί δεσμοί. Γιατί δεν είναι απλώς συμπτωματική η συνύπαρξή μας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μας ενώνει, δηλαδή, το ότι απλώς έτυχε να μένουμε στην ίδια γειτονιά και έτσι βρεθήκαμε να φοιτούμε στο ίδιο σχολείο. Υπάρχει εδώ ένας βαθύτερος σύνδεσμος, ειδικά μετά το πέρασμα των ετών της φοίτησης, που οι επαφές ενδυναμώνονται και οι δεσμοί γίνονται ακόμη πιο δυνατοί. Επίσης στόχος μας και βούλησή μας είναι να προβάλλουμε και τους αποφοίτους οι οποίοι είναι ενεργοί τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον κοινωνικό στίβο. Άτομα τα οποία έχουν ξεχωρίσει στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται, ακαδημαϊκά, επαγγελματικά, σε οποιονδήποτε τομέα ο καθένας έχει επιλέξει να αφιερώσει την προσπάθειά του. Και είναι και καμάρι για εμάς να είμαστε σε επαφή μαζί τους και θέλουμε να προωθούμε όλους τους αποφοίτους και αυτό που έχουν να προσφέρουν στη σύγχρονη κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

 

Ποιοι είστε να νέα μέλη του Συλλόγου;

Συνολικά είμαστε επτά μέλη, τα εξής: Έφη Γιατρά (αντιπρόεδρος), Μαίρη Τζεβελέκη (γραμματέας), Θοδωρής Γκριμπίζης (ταμίας), Ελένη Όψιμου (μέλος) και αναπληρωματικά μέλη οι Βαλέρια Τριανταφυλλίδου και Mάγδα Κατσάνου.

 

ΔΣ όλοι

Όλα τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων Αρσακείου Θεσσαλονίκης στην είσοδο του κτηρίου του Γυμνασίου. Από αριστερά: Mάγδα Κατσάνου (αναπληρωματικό μέλος), Ελένη Όψιμου (μέλος), Έφη Γιατρά (αντιπρόεδρος), Χρήστος Σερέφας (πρόεδρος), Μαίρη Τζεβελέκη (γραμματέας), Βαλέρια Τριανταφυλλίδου (αναπληρωματικό μέλος), Θοδωρής Γκριμπίζης (ταμίας)

 

 

Έχετε φτιάξει και μια βάση δεδομένων με αποφοίτους για τον σκοπό αυτό;

Είναι υπό κατασκευή αυτή τη στιγμή. Υπάρχει σε πρωτόλεια μορφή μια βάση δεδομένων. Για πρώτη φορά προσπαθούμε να διασυνδέσουμε και τα social media, δηλαδή να γίνει μια συγκέντρωση και επικαιροποίηση όλων των ονομάτων και των στοιχείων των αποφοίτων. Με προσωπικό κόπο τα μέλη του ΔΣ και κάποιοι εθελοντές απόφοιτοι καλέσαμε τηλεφωνικά περίπου 800-900 άτομα προκειμένου να επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία τους και να φτιάξουμε μια πρώτη βάση δεδομένων. Σήμερα στο έργο αυτό μας βοηθά και το ίδιο το Σχολείο με το οποίο μας συνδέει σχέση αγαστής συνεργασίας.

 

Πέρα από τον βασικό σκοπό του Συλλόγου να έρθουν σε επαφή οι απόφοιτοι και να αναδειχθεί η επαγγελματική και η αρσακειακή ταυτότητα, έχετε οργανώσει άλλες δράσεις;

Ναι, φυσικά. Απλώς, επειδή ακόμη δεν υπάρχει ενεργός συμμετοχή από άλλους, πέρα από τα μέλη του ΔΣ, το πρόγραμμα διαμορφώνεται βήμα-βήμα. Μέχρι στιγμής έχει γίνει τον Νοέμβριο η πρώτη συνάντηση σε επιχείρηση αποφοίτου στη Θεσσαλονίκη, γιατί πάντα σε όποια δράση οργανώνουμε θέλουμε να έχουμε βοήθεια από κάποιον απόφοιτο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μας φιλοξένησε σε έναν πολύ όμορφο χώρο, στην κάβα του, ο Μιχάλης Λιάκος. Έγινε μια ωραία, ζεστή εκδήλωση με κέτερινγκ που ανέλαβαν επιχειρήσεις αποφοίτων. Επίσης την επικοινωνία και τα social media ανέλαβαν και πάλι απόφοιτοι, ώστε να προωθείται ταυτόχρονα και η δουλειά τους. Στη συνέχεια συμμετείχαμε στη διοργάνωση του χριστουγεννιάτικου μπαζάρ του Σχολείου τον Δεκέμβριο. Ακολούθως έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τον Φεβρουάριο. Για το προσεχές διάστημα έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του Σχολείου την Κυριακή 25 Μαΐου 2025 μια εκδήλωση σε συνδιοργάνωση του Σχολείου και του Συλλόγου Αποφοίτων, στην οποία θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση από εκλεκτούς αποφοίτους με θέμα τη σχέση εκπαίδευσης, εργασίας και ζωής. Υπάρχουν επίσης σκέψεις για τη δημιουργία ομάδων ενδιαφέροντος με ποικίλη θεματολογία: π.χ. ο ταμίας μας, ο Θοδωρής Γκριμπίζης, που είναι σομελιέ και ασχολείται με οινογνωσία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να οργανώσει σεμινάρια wine tasting. Στις ομάδες αυτές θα μπορούν να συμμετάσχουν ως διοργανωτές απόφοιτοι από διάφορες ειδικότητες που θα έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό στους συμμετέχοντες και παράλληλα θα μπορούν προβάλουν και τη δουλειά τους. Θέλουμε επίσης να προγραμματίσουμε μια τελετή βράβευσης αποφοίτων οι οποίοι έχουν σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα τους. Για τον σκοπό αυτό καταρτίζουμε ήδη κατάλογο αποφοίτων από τον χώρο της τέχνης, από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον χώρο των επιχειρήσεων, της πολιτικής κτλ.

 

Αυτό δείχνει μεγάλη κινητικότητα εκ μέρους του Συλλόγου…

Γενικά θέλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε να δώσουμε στον Σύλλογο αυτή την εξωστρέφεια που τα χρόνια του κόβιντ του στέρησαν. Ένας ακόμη στόχος της παρούσας διοίκησης είναι να ολοκληρώσουμε –και αυτό συνδέεται με τη βάση δεδομένων‒ μια αρσακειακή εφαρμογή, κάπως σαν ένα αρσακειακό linkedin το φανταζόμαστε, το οποίο έχουμε ονομάσει κωδικά ως πρότζεκτ «Άτλαντας». Θέλουμε με τη βάση δεδομένων, που ευελπιστούμε να έχει ολοκληρωθεί στο προσεχές διάστημα, να δημιουργήσουμε έναν χάρτη στον οποίο θα έχει πρόσβαση ο απόφοιτος και θα μπορεί να δει ποιοι απόφοιτοι βρίσκονται σε κάθε σημείο της Ελλάδας ή και του εξωτερικού και με τι ασχολούνται. Αν θέλω να απευθυνθώ π.χ. σε οδοντίατρο, θα μπορώ να πληκτρολογώ «οδοντίατρος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης» και θα βρίσκω όλους τους αποφοίτους που είναι οδοντίατροι. Αντίστοιχα θα πράττω αν αναζητώ δικηγόρο, υδραυλικό, ηλεκτρολόγο κ.λπ. Αυτό όμως δεν θα λειτουργεί μόνο ως τρόπος ανταλλαγής πελατείας, δεν είναι τόσο στενό. Μπορεί κάποιος που θέλει να κάνει ένα μεταπτυχιακό, μια μετεκπαίδευση, στο Λονδίνο π.χ., ή θέλει να προσληφθεί ως συνεργάτης σε ένα δικηγορικό γραφείο να έχει τη δυνατότητα με αυτό τον τρόπο να επικοινωνήσει με κάποιον που είναι πιο έμπειρος και να τον καθοδηγήσει.

 

Πες μας δυο λόγια πώς το σχολείο συνέβαλε στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σου ή κάποιων επιλογών στην πορεία της ζωής σου;

Μόνο ως θετική μπορώ να αξιολογήσω την επίδραση που είχε το Σχολείο στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς μου. Δεν μιλάω μόνο για την ποιότητα της διδασκαλίας εκ μέρους του διδακτικού προσωπικού, που ήταν αντικειμενικά άρτια. Ειδικά οι παραδόσεις των θεωρητικών μαθημάτων, που ενδιέφεραν εμένα, συνετέλεσαν να εισαχθώ στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Αλλά αυτό που ιδιαίτερα θυμάμαι και θεωρώ πως έπαιξε πάρα πολύ μεγάλο ρόλο είναι οι ευκαιρίες που μου έδωσε για εξωστρέφεια μέσα από τους Ρητορικούς Ομίλους, συμμετέχοντας τόσο σε Ρητορικούς Αγώνες όσο και σε συνέδρια Μοντέλων Ηνωμένων Εθνών, τα MUN. Αυτή είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη που μου άφησε το Αρσάκειο, αλλά και γενικότερα οι ευκαιρίες που, από ό,τι καταλάβαινα μιλώντας και με φίλους που δεν φοιτούσαν στο σχολείο αυτό, δεν είναι κάτι δεδομένο για όλους.

 

Οι συμμετοχές σου αυτές σε βοήθησαν και στην επιλογή της Σχολής σου ή γνώριζες από την αρχή ότι θα ακολουθήσεις νομικές σπουδές;

Προέρχομαι από οικογένεια νομικών και δικηγόρων, οπότε λίγο πολύ ήταν προδιαγεγραμμένη η πορεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι και εγώ δεν είχα κάποια στιγμή, όπως συμβαίνει σε όλα τα παιδιά, τις αναζητήσεις μου και την επαφή μου και με άλλους τομείς. Όταν όμως με τη βοήθεια των καθηγητών μου ήρθα σε στενότερη επαφή με τα αντικείμενα των ανθρωπιστικών σπουδών, αυτοί ήταν που μου έδωσαν να καταλάβω ότι δεν είναι απλά μια πορεία την οποία ακολουθούσα επειδή κάποιος άλλος ενδεχομένως τη διάλεξε για εμένα. Ήταν κάτι το οποίο μου ταιριάζει και κάτι το οποίο μπορώ να φέρω σε πέρας, γιατί είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου. Με βοήθησαν όντως να επικοινωνήσω με το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μου και να επιτύχω τους στόχους μου.

 

Η Νομική ως επιστήμη είναι πολυεπίπεδη. Έχεις ξεκινήσει να δικηγορείς; Σε ποιον κλάδο ειδικεύεσαι;

Ναι, δικηγορώ. Είμαι εν ενεργεία δικηγόρος σε οικογενειακό, δικό μας δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ασχολούμαι με το αστικό δίκαιο και το μεταπτυχιακό μου είναι προσανατολισμένο στον τομέα αυτό, συγκεκριμένα στην Πολιτική Δικονομία. Στη νομική επιστήμη το αστικό δίκαιο είναι πολύ ευρύ πεδίο, που περιλαμβάνει πολλών ειδών διαφορές ιδιωτικού δικαίου. Μου αρέσει αρκετά το οικογενειακό δίκαιο, αλλά ασχολούμαι ενεργά και με τα ακίνητα. Αυτός ο τομέας μού αρέσει και λόγω της ενασχόλησής μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, που είναι μέλος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων). Γενικά είναι ένας τρόπος να έρχεσαι σε επαφή με τον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο της αγοράς και σε βοηθάει να μένεις σε επαφή με τον παλμό της κοινωνίας. Υπάρχει άμεση σύνδεση με την οικονομική ζωή.

 

Να υποθέσω ότι ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι πολύ υψηλό;

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης γενικά στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ακόμη και αν μειώθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης. Το ίδιο συμβαίνει και στην Θεσσαλονίκη. Γενικά είναι η κουλτούρα των Ελλήνων να είναι ιδιοκτήτες των ακινήτων στα οποία κατοικούν. Παρ’ όλα αυτά αυτό που παρατηρώ, και δυστυχώς με λυπεί ιδιαίτερα για άτομα της ηλικίας μου ‒προσφάτως έγινα 30 ετών‒, είναι ότι όσοι δεν έχουν την ευκαιρία για ιδιοκατοίκηση δυσκολεύονται πάρα πολύ να βρουν στέγη, καθότι η στεγαστική κρίση είναι ένα υπαρκτό πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

 

Αυτό οφείλεται στον τουρισμό και στα Airbnb ή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες;

Πολύς κόσμος αυτό σκέφτεται, και ως ένα σημείο δικαίως, γιατί παρασύρεται από παραδείγματα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, όπως π.χ. στην περίπτωση της Ισπανίας που υπάρχει περιορισμός των Airbnb. Όμως από μελέτες και από τη γενικότερη παρατήρηση της αγοράς, δεν προκύπτει ότι αυτό είναι ο κύριος ή ο καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί στην έξαρση του φαινομένου. Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πράγματι ακίνητα τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα, επειδή ανήκουν σε περισσότερους ιδιοκτήτες και υπάρχει ασυνεννοησία μεταξύ τους ή έλλειψη κινήτρων για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να αναβαθμίσουν ενεργειακά ή όσον αφορά την παλαιότητά τους τα ακίνητα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να τα διαθέσουν στην αγορά και να υπάρχει ένα κτηριακό απόθεμα το οποίο παραμένει αδιάθετο. Είναι πολυπαραγοντικό το πρόβλημα. Εγώ σας αναφέρω το 1/10 του συνολικού προβλήματος. Σαφώς γίνονται προσπάθειες, αλλά ακόμη τα κίνητρα δεν φαίνεται, με απόλυτους αριθμούς, ότι έχουν αγγίξει τους πολίτες στον αναμενόμενο βαθμό. Δεν είναι δηλαδή τόσο ανταποδοτικά, ώστε να μπουν οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία να αναβαθμίσουν το ακίνητό τους και η ενδεχόμενη έκπτωση που θα έχουν στη φορολογία δεν είναι ένα πραγματικό οικονομικό κίνητρο για να προχωρήσουν.

 

Εσύ που είσαι νέος άνθρωπος και κινείσαι στην πόλη, που έχεις και επαφές και είσαι και κοινωνικός, πώς βλέπεις τον μέσο κάτοικο της Θεσσαλονίκης στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα;

Δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση αυτή χωρίς να κάνω αναφορά στην απόσταση που φαίνεται να νιώθει ο μέσος Θεσσαλονικιός από το κέντρο λήψης αποφάσεων, από την Αθήνα. Είναι κάτι το οποίο προβληματίζει πολύ κόσμο. Υπάρχει κάποιες φορές μια γενικότερη τάση για εσωστρέφεια, όμως γίνονται βήματα που θα οδηγήσουν τελικά στην εξωστρέφεια, όπως π.χ. η ανακοίνωση και ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής και η επενδυτική δραστηριοποίηση ξένων εταιριών στην πόλη μας. Οπότε θεωρώ πως πλέον υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία και μια γενικότερη καλή προαίρεση του μέσου Θεσσαλονικιού, ο οποίος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι είναι κι αυτός πολίτης πρώτης κατηγορίας και έχει σημασία η άποψή του. Αρχίζουμε να ξεπερνάμε δηλαδή συμπλέγματα του παρελθόντος και αρχίζουμε να προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα.

 

Πιστεύεις ότι ο μέσος Θεσσαλονικιός αισθάνεται περισσότερο Βαλκάνιος ή Ευρωπαίος;

Δύσκολη ερώτηση. Εγώ αισθάνομαι και θέλω να αισθάνομαι Ευρωπαίος. Είναι όμως και ιστορικοί λόγοι εξαιτίας των οποίων δεν μπορώ να είμαι τόσο σίγουρος για την απάντηση που δίνω. Υπάρχουν σαφώς κατάλοιπα. Επίσης δεν υπονοώ ότι το να είσαι Ευρωπαίος είναι «καλό» και το να είσαι Βαλκάνιος είναι «κακό». Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Υπάρχουν στοιχεία στην κουλτούρα μας και από τη μία αλλά και από την άλλη πολιτισμική καταβολή. Σίγουρα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα υπερίσχυε το βαλκανικό στοιχείο. Νομίζω όμως ότι η γοητεία της Θεσσαλονίκης έγκειται στην εξισορρόπηση των δύο ταυτοτήτων.

 

Διάβαζα κάπου ότι υπάρχει πτώση της λογοτεχνικής και γενικότερα της καλλιτεχνικής δράσης στη Θεσσαλονίκη. Αυτό αληθεύει ή είναι απλώς φήμη;

Θα σας μιλήσω συγκεκριμένα για τον λογοτεχνικό τομέα. Γιατί έχω συγγένεια με τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα ‒είναι ξάδελφος του πατέρα μου‒, ο οποίος είναι πολύ γνωστός όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, όπως και η σύζυγός του, επίσης συγγραφέας, Σοφία Νικολαΐδου. Νομίζω ότι υπάρχει πάντα ένας πυρήνας καλλιτεχνών, είτε είναι στο μουσικό στερέωμα είτε είναι στο συγγραφικό, οι οποίοι πάντα παραμένουν ανήσυχοι. Και πάντα η Θεσσαλονίκη παράγει ταλέντα. Έχουμε φυσικά και αποφοίτους οι οποίοι διαπρέπουν στις τέχνες, όπως π.χ. ο γνωστός ηθοποιός Αναστάσης Ροϊλός και ο σκηνοθέτης Τριαντάφυλλος Δελής αλλά και πολλοί άλλοι. Δε μπορώ φυσικά να παραλείψω και το όνομα του πρώτου προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων της Θεσσαλονίκης, του Γιώργου Οικονόμου. Και αυτός δραστηριοποιείται στον χώρο των τεχνών και ως συγγραφέας αλλά και ως μουσικός, συνθέτης και τραγουδοποιός.

 

Η Νομική της Θεσσαλονίκης ήταν ανέκαθεν πολύ καλή σχολή. Εξακολουθεί να προσελκύει αρκετό κόσμο;

Η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτό φαίνεται και από τα ποσοστά των εισαχθέντων. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μείωση στη ζήτηση. Όμως το θέμα είναι ότι φτάνουμε πλέον σε ένα σημείο που φαίνεται πως υπάρχει μεγάλος επαγγελματικός κορεσμός. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες –και η Θεσσαλονίκη συμπαρασύρεται– με τους περισσότερους δικηγόρους. Είναι κάτι τελείως ασύμβατο με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ίσως πραγματικότητα. Υπάρχει προσφορά, μειώνεται όμως ταυτόχρονα η ζήτηση και είναι πάρα πολύ δύσκολο ένας νέος επαγγελματίας να επιπλεύσει. Υπάρχουν πάρα πολλοί συμμαθητές και φίλοι μας που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη Θεσσαλονίκη, γιατί οι απολαβές είναι ελάχιστες και κατώτερες από αυτές που περιμένει κάποιος ο οποίος έχει τελειώσει 4 χρόνια μια σχολή και έχει κάνει άλλα 2 χρόνια σε ένα δύσκολο μεταπτυχιακό. Γιατί βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα των 700 και 800 ευρώ. Αυτά είναι τα ποσά τα οποία έχω ακούσει από νεαρούς συνεργάτες στη Θεσσαλονίκη. Και αναγκάζονται είτε να αναζητήσουν την τύχη τους στην Αθήνα είτε στο εξωτερικό. Ο Σύλλογος λοιπόν, όπως σας είπα, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει, στο μέτρο που μπορεί, ένα περιβάλλον ενδεχομένως πιο φιλικό προς τον απόφοιτο και της Νομικής, αλλά και οποιασδήποτε άλλης σχολής, που τελειώνοντας το πανεπιστήμιο θέλει να επικοινωνήσει με έναν έμπειρο επαγγελματία του χώρου του για να τον καθοδηγήσει και ενδεχομένως να δημιουργηθεί μια συνεργασία.

 

Θα είχε ενδιαφέρον να έρθει σε επαφή ο απόφοιτος του ενός συγκροτήματος με τους αποφοίτους των άλλων συγκροτημάτων και να ανταλλάξουν κοινές εμπειρίες σε μια προσπάθεια να επιδράσετε στη διαμόρφωση μιας παναρσακειακής κοινότητας.

Με μεγάλη χαρά, πράγματι, θα έρθουμε σε επαφή με τους αποφοίτους και των άλλων Αρσακείων. Αυτό που μας έχει εκπλήξει είναι ότι σε κάθε συνάντηση που κάνουμε βλέπουμε κάθε φορά και διαφορετικά άτομα. Φαίνεται ότι το νέο ταξιδεύει, ο κόσμος το μαθαίνει και όντως υπάρχει θέληση να κρατήσουμε επαφή με την αρσακειακή οικογένεια. Δηλαδή δεν είναι μια ανακύκλωση προσώπων, οι ίδιοι που αγαπάμε το Σχολείο μας που συναντιόμαστε κάθε φορά. Είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που έρχονται και είναι διαφορετικοί, εναλλάσσονται. Και ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί. Ό,τι κάνουμε είναι από εμάς για εμάς. Ο ένας θα βοηθήσει τον άλλον για το καλύτερο. Και φυσικά εμείς είμαστε ανοιχτοί όχι μόνο να προσφέρουμε βοήθεια στους αποφοίτους των υπολοίπων Αρσακείων όταν χρειαστεί, αλλά και αντίστοιχα να λάβουμε συμβουλές και γνώσεις από τους μεγαλύτερους και εμπειρότερους.

 

Χρήστο, σας ευχόμαστε επιτυχία στην προσπάθειά σας. Είμαστε στη διάθεσή σας σε ό,τι χρειαστείτε.

Κι εγώ χάρηκα πολύ και σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Θα είμαστε σε επαφή.

 

Facebook συλλόγου: Απόφοιτοι Αρσακείου Θεσσαλονίκης

Instagram συλλόγου: saath.alumni

 

Δείτε 2 βίντεο από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου. Η βιντεοσκοπική κάλυψη έγινε από την Blark Video Agency του απόφοιτου Βασίλη Δημόκα και η βασιλόπιτα αγοράστηκε από τον «Κόκκινο Φούρνο» του απόφοιτου Μιχάλη Τζιάλα.

 

2025-06-06T12:37:25+03:00

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο.

Go to Top