Drug n Drop, 3η στην Ευρώπη! Συγχαρητήρια Νικόλα και Γιάννη Σπυρέλλη!

  • Drug n Drop 1

Κανείς δεν φανταζόταν ότι μέσα σε τέσσερις μήνες, τρεις νεαροί φοιτητές-επαγγελματίες, ο Νικόλας Σπυρέλλης, η Αλεξάνδρα Βασιλάκη και ο Γιάννης Σπυρέλλης, θα κατάφερναν να συλλάβουν μια ιδέα και να δημιουργήσουν μια Startup, την Drug n Drop, η οποία όχι μόνο θα κέρδιζε τον εθνικό διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας Junior Achievements Greece αλλά θα διεκδικούσε και την τρίτη θέση στο ευρωπαϊκό βάθρο του μεγαλύτερου φεστιβάλ νεανικής επιχειρηματικότητας Gen-E που διοργανώνει το JA Europe. Φέτος το Gen-E πραγματοποιήθηκε στο Τάλιν της Εσθονίας.

Η Drug n Drop είναι μια νεοφυής επιχείρηση ανάλυσης δεδομένων που σχεδιάζει ένα πλήρες έξυπνο σύστημα διαχείρισης φαρμακευτικών αποβλήτων που θα προσφέρει αξία σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας, από τον παραγωγό μέχρι και τον τελευταίο καταναλωτή. Το πρόβλημα στο οποίο δίνει λύση το σύστημα αφορά την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία, η οποία αποτιμάται στα 1,27 τρις δολάρια και συγκεκριμένα στις τεράστιες ποσότητες φαρμάκων που λήγουν και απορρίπτονται πριν χρησιμοποιηθούν και αποτιμώνται στα 5 δις δολάρια μόνο στην Αμερική.

Το πρόβλημα αυτό έχει 3 διαστάσεις:

  1. την οικονομική, διότι οι οργανισμοί που απορρίπτουν φάρμακα μαζικά σπαταλούν χρήματα.
  2. την περιβαλλοντική, διότι το 15% των φαρμάκων που απορρίπτονται καθίστανται τοξικά για το περιβάλλον, προκαλώντας οικολογικές καταστροφές
  3. την κοινωνική, διότι τη στιγμή που απορρίπτονται φάρμακα μαζικά ενώ 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο δεν έχουν πρόσβασή στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Οι Έλληνες φοιτητές κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε άλλες 20 Startup επιχειρήσεις οι οποίες αντίστοιχα είχαν κερδίσει τον εθνικό διαγωνισμό της χώρας τους. Ωστόσο η ομάδα δεν αρκέστηκε μόνο στη διεκδίκηση του κύριου βραβείου, δηλαδή του Innovation of the year 2022 Award, αλλά επιλέχτηκε από τους κριτές και έγινε shortlisted για αλλά 5 βραβεία από τα οποία και κέρδισε 2.

Το βραβείο GAM Investments, που σχετίζεται με την οικονομική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της Startup (GAM Investments Financial Sustainability and Growth Award), και ένα δεύτερο, ατομικό, βραβείο ηγετικής προσωπικότητας ( Leadership Award), που σχετίζεται με τις ηγετικές ικανότητες και στο οποίο διέπρεψε ο Νικόλας Σπυρέλλης αναμεσά σε άλλους 40 υποψηφίους. Κερδίζοντας το βραβείο ηγετικής προσωπικότητας ο Νικόλας είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην ετήσια συνάντηση των αποφοίτων του JA Europe στο Στρασβούργο της Γαλλίας και να παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία την Drug n Drop.

Παράλληλα η ομάδα έχει κάνει διάφορες ομιλίες, όπως στο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής Κομισιόν ΗΕΙnnovate, καθώς και στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών του τμήματος ΔΕΤ της ΑΣΟΕ. Επίσης συμμετέχει σε διάφορους διαγωνισμούς με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ιδέας της, όπως οι διαγωνισμοί Prometheus και Greentech Challenge, ενώ έχει προσεγγίσει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας με σκοπό να το εξασφαλίσει ως στρατηγικό συνεργάτη της.

Όλη η παραπάνω επιτυχία συνοψίζεται ίσως στο μεγαλύτερο επίτευγμα της ομάδας που είναι η ένταξή της στη λίστα Forbes 30U30, όπου κανείς θα συναντήσει τους 30 πιο επιτυχημένους Έλληνες κάτω των 30 ετών.

 

O Nικόλας Σπυρέλλης δήλωσε:

Είμαι ο Νικόλας Σπυρέλλης και είμαι απόφοιτος του Α’ Αρσακείου- Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης. Είμαι 22 χρονών και μόλις αποφοίτησα με άριστα από το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πάντοτε θεωρούσα τον εαυτό μου έναν συνδυασμό αθλητή και επιχειρηματία, καθώς κατά τα μαθητικά και τα φοιτητικά μου χρόνια ασχολήθηκα με τον πρωταθλητισμό στο Ταεκβοντό, αλλά ήμουν και ιδιαίτερα ενεργός σε ότι αφορά εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες, όπως συνέδρια και διαγωνισμούς. Τη δεδομένη χρονική στιγμή εργάζομαι στην KPMG ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ στόχο και όνειρό μου αποτελεί η ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα και η δημιουργία Startup.

Είμαι περήφανος για την ομάδα μου και πολύ χαρούμενος που η προσπάθεια μηνών μετουσιώθηκε σε αυτές τις σπουδαίες διακρίσεις. Από την αρχή πίστευα πολύ στην ιδέα και τις προοπτικές της ομάδας μου, της συμφοιτήτριάς μου στο ΟΠΑ Αλεξίας Βασιλάκη και του αδελφού μου Γιάννη Σπυρέλλη, φοιτητή Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, και θεωρώ πως ο συνδυασμός σκληρής δουλειάς και πίστης μπορεί να φέρει αποτελέσματα όπως αυτό. Ευχαριστώ θερμά το τμήμα Δ.Ε.Τ. και το Junior Achievement Greece, ιδιαιτέρως τον καθηγητή μας στο ΔΕΤ Σταύρο Λουνή και την υπεύθυνη του προγράμματος JA Startup Ιωάννα Κυπριώτη που μας στήριξαν αδιαλείπτως από την πρώτη μέρα.

 

Ο Γιάννης Σπυρέλλης δήλωσε:

Είμαι ο Γιάννης Σπυρέλλης και είμαι απόφοιτος του Β’ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης. Είμαι 19 χρόνων, σπουδάζω στο τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με το Ταεκβοντό. Πολλά από τα soft skills που αξιοποίησα για τον διαγωνισμό, όπως για παράδειγμα η εκφώνηση ομιλίας μπροστά σε κοινό, αρχικά πρωτοκαλλιεργήθηκαν από το σχολείο μου μέσα από διάφορες δραστηριότητες, όπως τα συνέδρια προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών (MUN) αλλά και από τα παναρσακειακά συνέδρια. Δεν έχω κάποιον άμεσο στόχο για το μέλλον πέρα από την απόκτηση του πτυχίου μου και την ενασχόληση με διάφορα ενδοπανεπιστημιακά προγράμματα καθώς και με την επιχειρηματικότητα.

Μόνο υπερηφάνεια και χαρά θα μπορούσα να αισθάνομαι καθώς ο κόπος τεσσάρων μηνών απέδωσε καρπούς ανεβάζοντας εμάς και όλη την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό βάθρο. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι πως και με τη νίκη των Ελλήνων μαθητών και φοιτητών πέρυσι στον αντίστοιχο διαγωνισμό, αλλά κυρίως φέτος όπου διεκδικήσαμε συνολικά 8 βραβεία θέτοντάς ένα νέο εθνικό ρεκόρ, αποδεικνύουμε ότι η νεανική επιχειρηματικότητα μόλις που ξεκινάει στην Ελλάδα και το μέλλον φαίνεται περισσότερο από λαμπρό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο.

Go to Top