Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στον Φοίβο Οικονομίδη

  • Φοίβος Οικονομίδης, κρατικό βραβείο λογοτεχνίας

Με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2021 τιμήθηκε ο απόφοιτος του Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης (2015) Φοίβος Οικονομίδης για το μυθιστόρημά του «Βορράς» (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, του ιστορικού εκδοτικού οίκου που διευθύνει η επίσης απόφοιτη Εύα Καραϊτίδη). Το βραβείο απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στον απόφοιτό μας, ο οποίος είναι φοιτητής στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών ΕΜΠ, και στον Σπύρο Γούλα. Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 στο Εθνικό Θέατρο, όπου οι βραβευμένοι λογοτέχνες και ποιητές μίλησαν ένα λεπτό ο καθένας, συνοψίζοντας ό,τι ήταν ουσιαστικό για τους ίδιους.

Στο πρώτο βιβλίο του ο Φοίβος Οικονομίδης, με αφορμή την επικείμενη σύγκρουση ενός κομήτη με τη Γη, μιλά για τις υπαρξιακές αναζητήσεις και τις ανησυχίες της γενιάς του με γραφή ευαίσθητη, ώριμη, αλλά και νεανική.

Ήδη όμως ο Φοίβος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ και την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ένα εκατομμύριο μέρες ύπνος», έναν δημιουργικό διάλογο τις ημέρες της καραντίνας με τον Γιώργο Καψαλάκη, ο οποίος ανέλαβε την εικονογράφηση των ποιημάτων του. Όπως γράφει ο ίδιος στη σελίδα του στο Facebook, πρόκειται για «ένα ημερολόγιο για όλες τις μέρες που πέρασαν χωρίς να μπορούμε να είμαστε μαζί. Ένα ημερολόγιο για τα κρεβάτια, τα μπαλκόνια, τη μνήμη και τα χέρια μας. Οι λέξεις χτυπούν τους τοίχους ρυθμικά και οι εικόνες γλιστρούν, αργά τη νύχτα, κάτω από την κλειδωμένη πόρτα. Οι μέρες, απαράλλαχτες, αποκτούν μορφή, μετρούν τον χρόνο και προσεύχονται. Πόσες μέρες έμειναν;». Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone της επίσης απόφοιτης Αρσακείου Αρετής Γεωργιλή.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο.

Go to Top