Τάσος Παγούνας, Associate Consultant at Bain & Co

  • Τάσος Παγούνας LinkedIn

Τάσος Παγούνας, απόφοιτος 2019, Αρσάκειο Λύκειο Ιωαννίνων

Πτυχιούχος του Davidson College ΗΠΑ και συνεργάτης στην εταιρεία συμβούλων Bain & Co

 

Αγαπητέ Τάσο, είσαι από τους πρώτους αποφοίτους του πιο πρόσφατου σχολείου της μεγάλης αρσακειακής οικογένειας. Επέλεξες να φοιτήσεις στο Αρσάκειο Ιωαννίνων στο Λύκειο επειδή είχες στόχο να σπουδάσεις στην Αμερική. Πιστεύεις ότι σε βοήθησε να πετύχεις τον στόχο σου;

Στο Αρσάκειο Ιωαννίνων βρήκα μια οικογένεια που δεν είχα στο σπίτι. Οι γονείς μου έμεναν (και μένουν) σε ένα μικρό χωριό στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, οπότε ζούσα στα Γιάννενα μόνος μου. Είχα ξεκαθαρίσει από την αρχή πως ο μεγάλος μου στόχος είναι να φοιτήσω στην Αμερική και όχι οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Στο Αρσάκειο με βοήθησαν με όλους τους δυνατούς τρόπους σε αυτό και δεν θα γινόταν να τους είμαι πιο ευγνώμων απ’ όσο αισθάνομαι σήμερα. Επίσης θεωρώ πως δεν υπήρχε καλύτερο σχολείο στα Γιάννενα για κάποιον μαθητή με παρόμοιο στόχο, επειδή το Αρσάκειο παρέχει σφαιρική εκπαίδευση. Αυτό βοηθά πολύ στις αιτήσεις σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

 

Είσαι ευχαριστημένος από την απόφασή σου να σπουδάσεις απευθείας στο εξωτερικό και μάλιστα στην Αμερική;

Θυμάμαι ακόμα την πρώτη μέρα που έφτασα στην Αμερική και το πώς ένιωθα στο αεροδρόμιο. Σκεφτόμουν τι κάνω τώρα εδώ; Γιατί είμαι εδώ; Και καθώς έφτανα στην πανεπιστημιόπολη συνειδητοποίησα πως αυτή είναι η ανταμοιβή όλων των κόπων μου μέχρι τότε.

Η μετάβαση ήταν εξαιρετικά απλή χάρη στους ανθρώπους που γνώρισα στο Davidson. Ήταν όλοι πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουν στα πάντα. Δεν ένιωσα ποτέ μόνος ή χαμένος. Δεν ταίριαξα αμέσως, επειδή η κουλτούρα, ειδικά των νέων, είναι πολύ διαφορετική εκεί. Με τον καιρό όμως γνώρισα φανταστικό κόσμο και όλα έγιναν πιο εύκολα.

Γενικά οι σπουδές στην Αμερική ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μου και κάθε όνειρο που είχα σαν παιδάκι. Όχι απλά είχα την ευκαιρία να σπουδάσω υπό την καθοδήγηση σπουδαίων καθηγητών, αλλά ταυτόχρονα έκανα έρευνα επιπέδου Νόμπελ, ταξίδεψα μέσω της σχολής σε πάνω από 15 χώρες, έλαβα υποτροφίες για να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση και, πάνω απ’ όλα, γνώρισα άτομα με απίστευτες προσδοκίες, σπάνιο ταλέντο και λαμπρή προσωπικότητα. Θεωρώ πως ποτέ δεν θα είχα την ίδια εξέλιξη σε ελληνικό πανεπιστήμιο και θεωρώ το Davidson την καλύτερη επιλογή της ζωής μου.

 

Γιατί επέλεξες το Davidson College στη Βόρεια Καρολίνα;

Η απόφαση ήταν πολύ εύκολη, καθώς το Davidson όχι απλά μου προσέφερε τη μεγαλύτερη υποτροφία απ’ όλα τα πανεπιστήμια που με δέχτηκαν, αλλά και οι καθηγητές μου έδειξαν έμπρακτα πόσο με εκτιμούσαν και με ήθελαν εκεί. Λίγο αφού με αποδέχτηκαν, μου έβγαλαν αεροπορικά εισιτήρια από τα Γιάννενα μέχρι εκεί για να επισκεφθώ τις εγκαταστάσεις τους. Άπιαστο όνειρο για ένα παιδί σαν εμένα να επιστρέφει στο λύκειό του τη Δευτέρα, μετά από ένα all inclusive ταξίδι στην Αμερική. Εκεί εντυπωσιάστηκα με την υποδοχή και όλα όσα είδα και, όπως καταλαβαίνετε, η απόφαση από εκεί και πέρα ήταν εξαιρετικά απλή.

 

Πέρασες κάποιες εξετάσεις για να γίνεις δεκτός με μερική υποτροφία; Σε τι αντιστοιχούσε αυτή;

Υπήρχαν μερικά standardized tests που έδωσα (SAT, SAT Subject Tests, TOEFL) που ήταν απαραίτητα για την αίτησή μου, αλλά δεν θα έλεγα πως αντιστοιχούν σε κάτι παρόμοιο με ό,τι έχουμε στην Ελλάδα.

 

 

Σπουδάζεις Βιολογία και Επιστήμη των Υπολογιστών. Πώς σκέφτεσαι να τα συνδυάσεις; Τι σε ενδιαφέρει περισσότερο;

Γενικά δεν θα έλεγα πως είμαι ιδιαίτερα ταλαντούχος σε κανένα από τα δύο, αλλά αρκετά καλός και στα δύο. Για την ώρα δεν ξέρω πώς θα τα συνδυάσω, αλλά αυτό που απολαμβάνω πιο πολύ είναι να μαθαίνω για καινοτομίες και επιστήμες που θα αλλάξουν το μέλλον. Τα δύο αυτά πτυχία μού επιτρέπουν να κατανοώ –τουλάχιστον επιφανειακά—οποιαδήποτε εξέλιξη θα καθορίσει το μέλλον μας. Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιλογή μου και περήφανος που κατάφερα να ολοκληρώσω και τα δύο πτυχία. Ήταν πραγματικά μια τεράστια πρόκληση.

 

Πώς είναι οργανωμένο το σύστημα των σπουδών στο Πανεπιστήμιό σου; Τι ευκαιρίες σου δίνονται;

Τα ανέφερα λίγο παραπάνω, αλλά οι δυνατότητες που σου δίνουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι κάτι πολύ δύσκολο για κάποιον που δεν το έχει ζήσει ώστε να το πιστέψει. Δίνουν πολύ μεγάλη σημασία και στην προσωπική σου εξέλιξη και δίνουν συνεχώς υποτροφίες για να κυνηγήσεις τα πιο τρελά σου όνειρα. Μέσω της σχολής παρακολούθησα σεμινάρια επιχειρηματικότητας στο Βερολίνο, διεθνή συνέδρια βιολογίας στο Μπουένος Άιρες, μελέτησα κλιματολογικές αλλαγές στην Ισλανδία και πολλά πολλά άλλα τέτοια. Το πανεπιστήμιο χρηματοδότησε το καθένα από αυτά. Ταυτόχρονα υπάρχει υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης. Για παράδειγμα, όλα τα διαγωνίσματα γίνονταν χωρίς επιτήρηση. Ο φοιτητής παραλάμβανε το τεστ και ήταν υπεύθυνος να τηρήσει όλους τους κανονισμούς που έθετε ο καθηγητής και μετά να επιστρέψει το διαγώνισμα εντός ενός χρονικού ορίου. Δεν φανταζόμουνα ποτέ πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει, αλλά εκεί γίνεται.

 

Σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε πρακτική άσκηση σε διαφόρους τομείς, ώστε να επιλέξετε τι σας ενδιαφέρει στην πράξη;

Ναι, ξεκάθαρα. Δεν χρειάζεται να δηλώσει κανείς πτυχίο πριν από τον δεύτερο χρόνο σπουδών. Αυτό δίνει στον φοιτητή μεγάλο περιθώριο να πειραματιστεί, να δει πού είναι καλός, τι του αρέσει και τι όχι και έπειτα να έχει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το τι θέλει να κάνει.

 

Προσανατολίζεσαι περισσότερο στην έρευνα και σε ποιο εργασιακό περιβάλλον; Σε πανεπιστήμιο ή στη βιομηχανία;

Όταν πήγα εκεί ήθελα να γίνω ερευνητής. Αυτό άλλαξε όσο άρχισα να γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου και πλέον θεωρώ πως είμαι κομμένος και ραμμένος για τη βιομηχανία. Θέλω ένα περιβάλλον με πολύ γρήγορους ρυθμούς και συνεχή αλληλεπίδραση με κόσμο.

 

Ήδη από το 2019, δηλαδή από την πρώτη χρονιά των σπουδών σου, απασχολείσαι στο Πανεπιστήμιο στον τομέα του αθλητισμού. Σου αρέσει ο αθλητισμός; Ποια ακριβώς είναι η αρμοδιότητά σου;

Πάντα λάτρευα τον αθλητισμό και κυρίως το μπάσκετ. Ήμουν καλός στο Λύκειο αλλά είχα πολλούς τραυματισμούς και μετά συνέχισα πιο χαλαρά. Έκανα μερικές προπονήσεις με την ομάδα του πανεπιστημίου, αλλά το επίπεδο εκεί ήταν πολύ υψηλό. Καμία σχέση με ό,τι ήξερα. Πολύ δυνατοί αθλητές και όλα συνέβαιναν πέντε ταχύτητες πάνω απ’ ό,τι μπορούσα να ακολουθήσω. Επέλεξα, λοιπόν, να εστιάσω στις σπουδές μου και ο αθλητισμός παραμένει το αγαπημένο μου χόμπι.

 

Πότε ολοκληρώνεις τις σπουδές σου; Ποια είναι τα σχέδιά σου μετά;

Αποφοίτησα τον Μάιο (2023) και ήδη από τον Σεπτέμβριο δουλεύω στην εταιρεία συμβούλων Bain & Company. Αυτό ήταν και το κερασάκι στην τούρτα των σπουδών μου, καθώς πρόκειται για μία από τις τρεις κορυφαίες συμβουλευτικές εταιρείες στον κόσμο και για μία από τις πιο ανταγωνιστικές θέσεις μεταξύ αποφοίτων λόγω του κύρους της εταιρείας. Μου αρέσει πολύ να ασχολούμαι με την επιχειρηματικότητα και η Bain θα είναι ένα μεγάλο σχολείο για μένα. Θέλω να εκμεταλλευτώ αυτή τη μοναδική ευκαιρία στο έπακρο.

 

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι;

Χαχα, ένας στόχος τη φορά. Συγκεντρώνομαι στο να τα πάω καλά στη δουλειά που μου έχει ανατεθεί. Όλα θα έρθουν με τον καιρό και με καλή δουλειά.

 

Τι θα συμβούλευες τους σημερινούς μαθητές των Αρσακείων σχετικά με τις επιλογές τους;

Να μη φοβούνται να ονειρεύονται τρελά, ακόμα και αν όλοι τούς λένε πως κάτι είναι αδύνατο. Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Και δεύτερον να μη φοβούνται να ζητούν βοήθεια. Πάντα υπάρχει κάποιος που θα είχε βρεθεί στην ίδια θέση και πάντα θα θέλει να βοηθήσει όποιον έχει παρόμοιες φιλοδοξίες. Δεν κερδίζεις έξτρα πόντους αν κάνεις κάτι μόνος στον διπλό χρόνο. Είναι απίστευτο πόσο μπορεί να βοηθήσει κάποιος που ξέρει κάτι παραπάνω.

 

Τάσο, σε ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε να κυνηγάς πάντα τα όνειρά σου.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο.

Go to Top