4 απόφοιτές μας συμμετέχουν στον συλλογικό τόμο: «Δημιουργικά αρχεία ως ζωντανά τοπία μνήμης στην ψηφιακή εποχή»

  • Στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής από αριστερά: Αύρα Ξεπαπαδάκου, Θεώνη-Αλίκη Θεοφίλου, Φίλια Δενδρινού, Έλενα Παπαλεξίου, Ιώ Μανωλέσσου, Ανδρομάχη Γκαζή.

Η ακαδημαϊκή έρευνα με τη χρήση αρχειακών πηγών και όχημα την τεχνολογία δεν αφορά πλέον μόνο τον ειδικό, αλλά ανοίγεται στον πολίτη, ο οποίος από τα μαθητικά του χρόνια μπορεί να γνωρίσει, μέσα από βιωματικού χαρακτήρα εκπαιδευτικά προγράμματα, την ιστορία του και τον πολιτισμό του, να αισθανθεί μέρος του και να γίνει ο ίδιος δημιουργός της συνέχειάς του.

Προτάσεις από Ευρωπαίους ειδικούς παρουσιάζονται στο συλλογικό έργο «Creative archives», το οποίο επιμελήθηκε επιστημονικά η απόφοιτή μας Έλενα Παπαλεξίου, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η οποία είχε τον συντονισμό της τετράχρονης έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη».

Στον συλλογικό αυτό τόμο, εκτός από την ίδια την επιμελήτρια, συμμετέχουν με άρθρα τους τρεις ακόμη απόφοιτες των σχολείων μας:

Έλενα Παπαλεξίου, επίκουρη καθηγήτρια Θεατρολογίας: «Τεχνολογίες αιχμής και συνεργατικά ερευνητικά εγχειρήματα στην υπηρεσία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομίας»

Έλενα Παπαλεξίου και Αύρα Ξεπαπαδάκου, συντονίστρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου: «Ιχνηλατώντας το παρελθόν. Το αρχείο του Romeo Castelloucci και της Societas Raffaello Sanzio: μια συμβολή στην ιστορία του ευρωπαϊκού θεάτρου»

Ιώ Μανωλέσσου, ερευνήτρια στην Ακαδημία Αθηνών, υπεύθυνη για την έκδοση του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής: «Γλωσσικά αρχεία: η περίπτωση του Αρχείου του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής της Ακαδημίας Αθηνών»

Φίλια Δενδρινού, θεατρολόγος, ηθοποιός «(Εξ)ιστορώντας το αρχείο».

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 28 Μαρτίου 2022 στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στο πάνελ, μεταξύ των ομιλητών, η επίσης απόφοιτη του Αρσακείου Πατρών Ανδρομάχη Γκαζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Presentation of the book “Creative Archives” Part 01: speakers from Genesis Project on Vimeo.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο.

Go to Top